Avatar photo

23. marraskuuta 2018

Visa: Testaa tietosi kuvaamisen lakipulmissa

Kuvien tuottamisen ja julkaiseminen monimutkaiset kuviot aiheuttavat helposti päänvaivaa itse kullekin. Muun muassa tekijänoikeudet, kuvauspaikka, kuvassa esiintyvät ihmiset ja julkaisuun tarvittavat luvat tulee huomioida ennen kuvan julkaisemista. Kuinka hyvin sinulla on kuviin liittyvät oikeudet hallussa? Testaa se tämän kuusi kysymystä sisältävän visan avulla.

1. Onko työvoimatoimistossa kuvaaminen sallittua ilman kuvauslupaa?

Asiakkaita työvoimatoimiston tietokoneilla
Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Vastaus: Kyllä. Julkisrauhan piirissä olevissa tiloissa kuvaaminen on sallittua, kunhan kuvaaja ei aiheuta häiriötä. Ilman lupaa kuvatessa on syytä kuvata muun muassa virastoissa, toimistoissa ja kouluissa niin, ettei kuvattuja tunnista. Kuvaa julkaistaessa ei saa loukata kuvattujen kunniaa.

2. Syntyykö kuvatulle henkilölle oikeuksia hänestä julkisella paikalla otettuun kuvaan?

Kolme naista sateenvarjon kanssa kadulla
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vastaus: Ei. Valokuvatessa oikeus kuvaan syntyy kuvaajalle tai tekijänoikeuden haltijalle, ei kuvatulle. Näin kuvassa olevan henkilön ei ole mahdollista pyytää kuvaajaa poistamaan kuvaa kamerastaan tai kuvakannastan. Tämä edellyttää, ettei kuvat loukkaa henkilön kunniaa eikä kuvaaja ole syyllistynyt salakatseluun.

3. Voiko kuvan leikkivistä lapsista Seurasaaren joulupolulla julkaista ilman vanhempien lupaa?

Lapset leikkivät lumessa
Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Vastaus: Kyllä. Julkisella paikalla kuvatun kuvan voi julkaista ilman lupaa, kunhan julkaisuyhteys on asiallinen, kuva ei loukkaa henkilön kunniaa eikä käyttöyhteys ole kaupallinen.

4. Voiko kyseistä Enni Rukajärven kuvaa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin?

Enni Rukajärvi
Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva

Vastaus: Ei (ilman lupaa). Jos julkaisija on hankkinut luvan kuvatulta, voi kuvaa käyttää kaupallisissa käyttöyhteyksissä. Urheilijoiden tapauksessa voi olla tarpeen hankkia luvat myös seuralta ja sponsoreilta. Julkaisija vastaa kuvien käytön luvallisuudesta.

5. Jos kuva julkaistaisiin kuten alla esitetty, mikä kuvasta puuttuu?

Mies juoksumatolla

Vastaus: Tekijänoikeustieto. Kuvien isyysoikeus pyrkii varmistamaan, että kuvia julkaistaessa tekijä ilmoitetaan hyvän tavan mukaisesti. Tämän kuvan tekijänoikeustieto on: Jarno Mela / Lehtikuva.

6. Voidaanko sinusta julkisella paikalla otettua kuvaa myydä uutismedioiden käyttöön?

Valokuvaaja kyykistynyt kadulla
Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vastaus: Kyllä. Julkisella paikalla ja lakipykälien mukaan kuvattuja kuvia voi vapaasti myydä toimitukselliseen käyttöön. Kuvien julkaisija vastaa julkaisemiseen mahdollisesti tarvittavien lupien hankkimisesta.

Testaa tietosi myös muissa STT:n kuvavisoissa:

Tekijänoikeusvisa

Eettisen kuvankäytön visa

Visa valokuvaussanastosta