Avatar photo

17. syyskuuta 2014

Auta tunnistamaan Lehtikuvan vanhoja arkistokuvia somessa

Valokuvaaja ilmeilee
MM-hiihdot Lahden Salpausselällä 1958. Tunnistamaton valokuvaaja ilmeilee kameralle. Kuva: Lehtikuva

Lehtikuvan kuva-arkisto kätkee sisälleen hyllyriveittäin otoksia aina 1950-luvun alusta vuosituhannen taitteeseen, jolloin kuvattiin viimeinen ruutu perinteiselle filmille. Jotta massiivinen pala kansallista muistiamme ei jäisi unholaan, vanhoja filmiarkiston kuvia digitoidaan päivittäin asiakkaiden saataville. Vanhat kuvat kiinnostavat ja niille on paljon kysyntää.

Urakka on valtava, sillä arkistossa on reilusti yli neljä miljoonaa kuvaa. Näistä parhaimmat ja merkittävimmät otokset digitoidaan.

– Kuvia digitoidaan ajankohtaisuuden ja yleisen kiinnostavuuden mukaan sekä asiakkaiden toiveiden perusteella esimerkiksi elämäkertoihin tai historiikkeihin, kertoo Lehtikuvan kuva-arkistosta vastaava kuvatoimittaja Virpi Leinonen.

Miljoonia kuvia, tuhansittain tunnistamattomia kasvoja ja tilanteita

Kuvat on jaoteltu arkistossa muun muassa aiheiden ja henkilöiden mukaan. Monen otoksen tiedot ovat kuitenkin puutteellisia.

– Toivomme uuden Lehtikuvan vanhat kuvat, tunnistatko? -Facebook-sivun tavoittavan mahdollisimman monet tunnistustalkoisiin. Samalla tarjoamme muistiaisia eli mahdollisuuden kurkistaa menneeseen maailmaan, Leinonen kertoo.

Yhtenä esimerkkinä puutteellisista kuvatiedoista ovat 60-luvulla otetut pop- ja rock-bändien kuvat. Niistä puuttuu monesti olennaisin tieto, yhtyeen nimi. Yhtyeet eivät tuolloin kiinnostaneet valtamediaa samalla tavalla kuin esimerkiksi urheilu ja korkeakulttuuri, joista löytyy hyvät taustatiedot.

Lehtikuvan arkistokuvien Facebook-sivulle lisätään uutta tunnistettavaa joka torstai.

Tee aikamatka historiaan ja auta kuvien tunnistamisessa Lehtikuvan vanhat kuvat, tunnistatko? -sivulla

STT:n myyntipalveluiden ja Lehtikuvan yhteystiedot