Avatar photo

24. tammikuuta 2017

Juurevaa kuvituskuvaa

Ruisleipiä

Kuvatoimistokuvaajan arki täyttyy yleensä uutisten kuvaamisesta, mutta toinen olennainen osa työtä on kuvituskuvien ottaminen.

Viime viikolla suomalaiset pääsivät äänestämään suosikkiaan kansallisruuaksi, ja voittajaksi äänestettiin ruisleipä. Lehtikuvan asiakkaille tuotiin tarjolle kuvituskuvat, jotka syntyivät samoilla käsillä kuin itse leivätkin. Niin ruisleipien kuin kuvienkin toteutuksesta vastasi näet Lehtikuvan kuvaaja Heikki Saukkomaa.

– Ajattelin, että näin perinteisesti tehty leipä olisi oikein sopiva kansallisruoan kuvitukseksi. Kuvassa (yllä) taikinajuureen tehdyt juuri uunista tulleet ruissämpylät ovat jäähtymässä keittiön pöydällä, ruisleipäkuvien kruunaamaton kuningas kertoo.

– Lisäksi halusin kuvan perinteisestä reikäleivästä, koska ajattelin sen olevan suomalaisille läheisin mielikuva ruisleivästä.

 Kaksi kangasliinan päälle aseteltua ruisleipää, joista toisesta on leikattu pala pois

Saukkomaa luottaa taikinajuureen

Uutiskuvaaja Saukkomaa leipoo usein itse perheensä leivän.

– En käytä ruisleivässä lainkaan hiivaa, vaan taikinajuurta. Juuren sain äidiltäni, hän taas omalta äidiltään niin kuin maaseudulla tapana oli. Juuri käynnistää happanemisen ja antaa oman makunsa leipään. Taikinajuuren lisäksi leivässäni on pelkkiä ruisjauhoja, suolaa ja vettä.

Saukkomaan kuvat kuvittivat kansallisruokaan liittyviä uutisia useilla verkkosivuilla ja printtilehdissä.

– Oli mukava nähdä, että kuvat olivat useassa nettilehdessä heti tulosten tultua julki. Harvoinpa on näin aiheen päällä ja kuvauskohteet omien käsien tuotoksia!

Heikki Saukkomaa
Kuvaaja ja ruisleipäleipuri Heikki Saukkomaa. Lehtikuva / Markku Ulander