Avatar photo

18. toukokuuta 2018

Valokuvaussanasto: testaa tietosi!

Ostaessasi kuvia ensimmäisiä kertoja olet todennäköisesti löytänyt itsesi termiviidakosta. Tee visamme ja testaa, oletko jo sinut muutamien yleisempien termien kanssa!

(Jos et ole, ei hätää! Lehtikuvan asiakaspalvelu on tarvittaessa apunasi numerossa 09 6958 1220 aina arkisin klo 9 – 15.30, kun etsit tai ostat kuvia.)

Mitä ovat JPEG, TIFF, GIF ja PNG?

a) kuvatoimistoja

b) pakkausformaatteja

c) kuvatyyppien lyhenteitä

(Oikea vastaus kuvan jälkeen)

Kuva: Westend 61/ Lehtikuva

Oikea vastaus: b

JPEG (Joint Photographic Experts Group) on pakkausformaatti, jolla kuvat pakataan pienempään tilaan. JPEG-pakatut kuvatiedostot vievät vähemmän arvokasta levytilaa ja niitä on mahdollista siirtää nopeasti paikasta toiseen. Kuvatietoa pakattaessa kuvatietoa kuitenkin häviää jokaisella pakkauskerralla.

TIFF (Tagged Image File Format) ei JPEG:in tavoin hävitä, vaan säilyttää kaiken tiedon. Tuolloin myös kuvan laatu säilyy ennallaan, mutta tiedostot ovat suuria.

GIF (Graphic Interchange Format) -kuviin ei tallennu tietoa resoluutiosta ja kuvissa voi olla korkeintaan 256 eri väriä. GIF-kuvat soveltuvat siksi parhaiten digitaalisiin grafiikkatiedostoihin. Formaatti on jo hieman vanhentunut, mutta käytössä edelleen.

PNG (Portable Network Graphics) on bittikarttagrafiikan tallennusformaatti, joka on häviötön, eli tietoa ei häviä tiedostoa tallennettaessa. PNG on GIF-tallennuksen seuraaja ja sitä käytetään julkaistaessa grafiikkaa verkossa. PNG:n etuja ovat muun muassa täysvärikuvat GIF:iin verrattuna.

Mitä ovat rinnakkaiskuvat?

a) kuvat ripustettuna rinnakkain kuvanäyttelyssä

b) kuvaajan peräkkäin kuvaamat kuvaruudut

c) kuvankäsittelyllä käsitelty kuva, jossa monta kuvaa yhdistetty yhdeksi

(Oikea vastaus kuvien jälkeen)

Kuvat: Jussi Nukari / Lehtikuva

Oikea vastaus: b

Termi juontaa aikaan, jolloin kuvattiin vielä filmille. Rinnakkaisruudut ovat tuolloin filmillä peräkkäin. Ruuduissa oli usein sama tilanne hieman eri kulmasta tai eri tiedolla. Filmille kuvatuissa kuvauksissa rinnakkaisruutuja on saatavilla useammin kuin nykyisissä digikuvissa, jolloin kuvauksesta saatetaan uutiskuvatuotannossa säästää vain kaksi ruutua, pysty- ja vaakakuvat.

Mikä on handout?

a) nimike paparazzi-kuvalle, jossa kuvattava estää kuvaamisen kädellään

b) medialle ja julkaisijoille jaettava tiedotekuva

c) kuvaajien lempinimi tiedotustilaisuuksille

(Oikea vastaus kuvien jälkeen)

Handout-kuva: Linnanmäki
Handout-kuva: Greenpeace

Oikea vastaus: b

Handout on medialle ja julkaisijoille jaettava tiedotekuva, jonka voi julkaista yleensä vain kyseistä uutista käsittelevässä lehtijutussa. Handout-kuvia jakavat organisaatiot, joilla on tavoitteena saada medianäkyvyyttä uutiselleen, muun muassa urheiluorganisaatiot, ympäristöjärjestöt ja julkinen hallinto. STT:n uutiskuvatoimitus tekee päätöksen handout-kuvien sisällyttämisestä uutiskuvapalveluun aina sen mukaan, mistä STT kulloinkin uutisoi.

Mikä metadata on?

a) kuvien tietotekniikkaan erikoistunut ammattilainen

b) negatiivien roskien poistoon käytetty alkoholipohjainen neste

c) digitaaliseen kuvaan istutetut taustatiedot.

(Oikea vastaus kuvan jälkeen)


Oikea vastaus: c

Metadataksi kutsutaan digitaalisen kuvan kuvailutietoja. Niitä ovat muun muassa kuvaajatieto, kuvateksti, hakusanat sekä kuvan kuvausaika- ja paikka. Metadataa hyödynnetään kuvien hauissa: mitä laadukkaampi metadata, sitä helpompi kuva on löytää miljoonien kuvien joukosta. Lehtikuvan kuvissa kuvan metadata on upotettuna kuvatiedostoon ja näin ollen tiedot kulkevat kuvan mukana. Tiedot saa näkyviin kuvankäsittelyohjelmassa.

Mikä on tekijänoikeus?

a) teoksia ja niiden luojien oikeuksia suojaava laki

b) kuvien käyttäjien oikeudet turvaava laki

c) kuvien käyttöön laadittu ohjenuora, joka ei päde blogeihin

(Oikea vastaus kuvan jälkeen)

Kuva: Ikon Images / Lehtikuva

Oikea vastaus: a

Tekijänoikeus suojaa henkilöiden oikeuksia, joiden luovan työn tuloksena on syntynyt teos. Laki suojaa henkisen omaisuuden oikeuksia. Tekijänoikeus mahdollistaa oikeuden tuottaa teoksesta kappaleita, hallinnoida sen moraalisia ja taloudellisia oikeuksia sekä saattaa teos yleisön saataville, eli julkaista. Julkaiseminen tarkoittaa mitä tahansa tapaa tuoda teos julkisesti nähtäville, tämä pätee myös blogeihin.

Mitä on kuvan syvääminen?

a) kuvauskohteen irrottaminen taustasta

b) kuvasävyjen tummentamista

c) kuvan syvyysalueen keinotekoinen kasvattaminen

(Oikea vastaus kuvien jälkeen)

Kuvat: Vesa Moilanen / Lehtikuva (kuvankäsittely: Virpi Leinonen / Lehtikuva)

Oikea vastaus: a

Syvättäessä kuvasta irroitetaan jokin osa taustastaan kuvankäsittelyohjelman avulla. Tähän soveltuu parhaiten kuva, jossa syvättävän kohteen ympärillä oleva tausta on yksivärinen. Tuolloin kuvankäsittelyohjelma tunnistaa ja kykenee erottamaan irrotettavan kohteen ääriviivat parhaiten. Syvättyjä kuvia käytetään paljon esimerkiksi iltapäivälehdissä.

Mikä on moiré?

a) kuvankäsittelyohjelma taiteellisten kuva-efektien luomiseen

b) valokuvauksen alkutaipaleen pioneeri

c) visuaalinen ilmiö, joka syntyy kuvan pikseleiden ja kapearaitaisen tai pienikuvioisen pinnan välille

(Oikea vastaus kuvan jälkeen)

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Oikea vastaus: c

Moiré-Ilmiö on nähtävissä digitaalisissa kuvatiedostoissa, joissa esiintyy esimerkiksi ohutta raitakuviota. Raitakuviossa näyttää olevan ylimääräisiä läikekuviota. Nimi tulee moaree- eli läikekankaasta, kuten tafti, jossa kankaan pinta vaihtelee aaltomaisesti.

Mikä on ollut yleisesti käytetty kuvaresoluutio verkossa?

a) 300 ppi

b) 200 ppi

c) 72 ppi

(Oikea vastaus kuvien jälkeen)

Päivänkakkaroita
Päivänkakkara
Päivänkakkara
Kuvat: Martti Kainulainen / Lehtikuva; kuvankäsittely: Virpi Leinonen / Lehtikuva

Oikea vastaus c

Resoluutio on painotekninen termi. Se ilmaisee digitaalisessa kuvatiedostossa olevan pikseleiden määrän pituusyksiköllä, usein tuuman pituudella (ppi = pixels per inch).

Pikselit ovat digitaalisen kuvatiedoston pienin neliönmuotoinen yksikkö. Kun eri värisiä ja sävyisiä pikseleitä on tarpeeksi peräkkäin ja allekkain, niistä muodostuu kuva.

Kuvan pikselit ja resoluutio suhteutetaan julkaisukanavaan ja sen kykyyn toistaa tietoa. Tietokoneen näyttö toistaa ainakin toistaiseksi parhaiten pieniresoluutioista kuvaa. Tuolloin kuvassa on pikseleitä vähän ja näin ollen yksittäisten pikselien koko kasvaa. Verkossa yleisesti käytetty resoluutio on ollut 72 ppi, sanomalehdissä 200 ppi ja aikakausilehdet ja muut korkealaatuiset painotuotteet 300 ppi. Resoluution kasvaessa kuvan yksityiskohtien toistokyky paranee.