Avatar photo

25. syyskuuta 2018

Kuviin liittyvät oikeudet arkipäivän tilanteissa

Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Tekijänoikeuden koukerot suojaavat valokuvaajan tai tekijänoikeuksien haltijan luovan työn tuloksia. Kuinka niitä sovelletaan käytännössä? Listasimme muutamia Lehtikuvan asiakaspalveluun tulleita kuviin ja kuvatoimistojen toimintaan liittyviä kysymyksiä vastauksineen.

Voiko internetistä löydettyjä kuvia käyttää vapaasti julkaisuissa?

Verkossa julkaistut kuvat saattavat olla tekijänoikeuksien suojaamia. Siksi on aina syytä tarkistaa kyseiseen kuvaan liittyvät oikeudet ja mahdollinen tarve hankkia julkaisulisenssi. Ulkomainen kuva saattaa olla suomalaisen kuvatoimiston edustuksessa, ja näin kuvaan on mahdollista hankkia julkaisulisenssi heidän kauttaan.

Voiko blogissa käyttää kuvaa veloituksetta, jos mainitsee kuvan lähteen?

Blogikäyttö ei poikkea muusta julkaisutoiminnasta, ja siksi kuvien julkaiseminen saattaa edellyttää julkaisulisenssin ostamisen. Selvitä siis kyseisen kuvan tekijänoikeustiedot ja kuvaan liittyvät käyttöehdot. Sama pätee kuvien julkaisemiseen sosiaalisessa mediassa. Kuvien linkittäminen jakopainikkeilla ei sen sijaan edellytä julkaisulisenssiä.

Osaatko käyttää kuvia somessa oikein? Tarkasta tietämyksesi kuvien tekijänoikeusvisasta!

Voiko kuvia käyttää veloituksetta opetuksessa tai opinnäytetyössä?

Kuvaa on sellaisenaan mahdollista käyttää opetuksessa ja liittää opetusmateriaaliin veloituksetta, jos opetusmateriaalissa viitataan suoraan kyseiseen kuvaan. Kuvaa ei voi käyttää somisteena tai yleisenä kuvituksena ilman julkaisulisenssiä.

Kuvien julkaiseminen sellaisenaan osana opinnäytetyötä tai tutkimusta on julkaisutoimintaa ja siksi kuvien julkaisemiseen tarvitaan lisenssi. Muualla julkaistujen kuvien siteeraus kuitenkin on mahdollista ilman lisenssiä, jos kuvan julkaisuyhteys näkyy siteerauksessa. Tätä kutsutaan myös repäisyksi ja revinnäiseksi. Siteerauksen yhteydessä tulee mainita lähde ja tekijä.

Testaa tietosi valokuvaussanastosta!

Ruutukaappaus Aamulehden sivuilta

Miten kotialbumiin tallennettu kuva eroaa verkkosivuilla julkaistusta kuvasta?

Tekijänoikeus säätelee, miten kuvia voidaan saattaa yleisön saataviin. Yksityiseen käyttöön voi julkistetusta teoksesta valmistaa muutaman kappaleen, mutta julkaisemiseen – vaikka henkilökohtaisilla verkkosivuilla tai sosiaalisen median tilillä – tarvitaan tekijänoikeudenhaltijan lupa.

Mitä oikeuksia kuvatoimistolla on niihin historiallisiin kuviinsa, joissa tekijänoikeudet ovat menneet umpeen?

Jos historialliset kuvat ovat kuvatoimiston omaisuutta, on sillä oikeudet kuviensa myyntiin ja hallinnointiin.

Onko kuvatoimistolla oikeus veloittaa niistä kuvista, joissa tekijänoikeus on mennyt umpeen?

Jos asiakas hankkii kyseiset kuvat kuvatoimistolta ja käyttää sen palveluja, ostamalla esimerkiksi kuvat sen myyntialustan kautta, on palveluntarjoajalla oikeus veloittaa palvelustaan.

Mitä tekijänoikeuksien osalta rauenneiden kuvien osalta ei voi tehdä?

Jos kuvilla on omistaja, muut eivät voi ryhtyä kilpailevaan toimintaan. Esimerkiksi kuvatoimiston omistuksessa oleviin kuviin ei toinen taho voi ryhtyä myymään julkaisulisenssejä.

Haluatko syventää tietoutta kuvien oikeuksista? Julkaisimme juuri uuden oppaan Mitä kuvien oikeuksista tulee tietää? Lataa opas alta, ja tiedät mm. mikä on tekijänoikeus, mitkä tilat edellyttävät luvan ihmisten kuvaamiseen ja voiko ketä tahansa kuvata julkisella paikalla.